Dyrektor Zarządzająca SUMA Polska sp. z o. o. © SUMA
Teraz Środowisko: Mieszadła są elementem wyposażenia każdej biogazowni. Jaką funkcję pełnią w zbiornikach biogazowych i w jaki sposób wpływają na wysokość kosztów eksploatacyjnych?
Mirosława Dyjak-Wojciechowska: Mieszadła zapewniają odpowiednią homogenizację substratu oraz właściwe rozprowadzenie ciepła i substancji odżywczych w zbiorniku, co bezpośrednio przekłada się na dobrostan bakterii fermentacyjnych i produkcję biogazu. Od sprawności mieszadeł zależy w dużym stopniu czas mieszania, a zatem własne zapotrzebownie biogazowni na energię elektryczną. Od czasu pracy zależy także żywotność mieszadeł. Praca mieszadeł w tak trudnych warunkach, jak np. substraty z wysoką zawartością suchej masy, wymaga odpowiednich nakładów na konserwację i serwis. Niewłaściwie dobrane mieszadła to ciągłe pasmo problemów: koszty napraw, usuwania awarii, otwierania dachu membranowego, czyszczenia zbiorników, a co najgorsze – straty produkcji.
TŚ: Na czym polega zatem prawidłowe mieszanie w zbiornikach biogazowych?
MDW: Prawidłowe mieszanie zaczyna się od doprecyzowania realnie dostępnego wsadu substratowego, określenia jego właściwości fizykochemicznych, temperatury, pH i zawartości suchej masy. Na podstawie tych danych można określić typ mieszadeł (szybko-, średnio- lub wolnobrotowe) czy dobrać wykonanie materiałowe itp. Drugą istotną kwestią jest zaplanowanie procesu przygotowania substratu przed wprowadzeniem do zbiornika fermentacyjnego. Odpowiednio do gabarytów zbiorników można też wtedy określić potrzebną ilość W/m3 - wartość niezbędną dla doboru właściwej ilości mieszadeł, o adekwatnej mocy i sile ciągu. Znając rodzaj substratu i jego tendencję do tworzenia kożucha lub osadu można zaplanować odpowiednie położenie mieszadeł. Przyjęte założenia warto sprawdzić metodą obliczeniowej mechniki plynów (CFD), jedynym
TŚ: Czy optymalizacja mieszania dotyczy tylko technicznego doboru urządzeń?
MDW: Dobór techniki mieszania powinien również uwzględniać sposób instalacji, konserwacji i serwisowania urządzeń, szczególnie w zbiornikach zamkniętych, związanych z produkcją biogazu. Warto sięgnąć na tym etapie do instrukcji obsługi i zobaczyć, jakie czynności konserwacyjne i jak często są wymagane dla utrzymania urządzeń w sprawności. Mając świadomość na temat można rozważyć mieszadła z ułatwionym dostępem serwisowym, jak mieszadła centralne czy boczne, lub takie usprawnienia, jak specjalne boxy serwisowe dla mieszadeł zatapialnych. Wszystko po to, aby mieszadła mogły w sposób nieprzerwany dobrze wykonywać swoją ciężką pracę. Prawidłowe mieszanie to bowiem proces, w którym wszystkie możliwe zakłócenia są zminimalizowane.
TŚ: Co można doradzić adeptom branży biogazowej w zakresie techniki mieszania?
MDW: Biogazownia stanowi w pewnym sensie wielki kosz na odpady, z którego w wyniku naturalnych procesów fermentacyjnych wychodzi po drugiej stronie czysta energia, ta zaś następnie przekłada się na czysty zysk inwestora. Naturalny proces fermentacji nie jest jednak bezobsługowy i bezkosztowy, a na wysoki uzysk biogazu trzeba sobie zapracować, przede wszystkim głową – poznając technologię produkcji biogazu, najlepiej jeszcze przed rozpoczęciem inwestycji. Dobrze dobrany system mieszania powinien pozwolić inwestorowi – zgodnie ze starą studencką zasadą 3 x Z - mieszadła „zakupić, zainstalować i zapomnieć“. Jednak, żeby to było możliwe, najpierw jednak trzeba po studencku „zakuć“, o co w tym mieszaniu chodzi. Biogaz to bowiem dobry biznes, ale dla dobrze poinformowanych.
Tekst jest częścią publikacji Biogaz i Biometan w Polsce 2024. Insight
Artykuł powstał we współpracy z SUMA Polska Sp. z o.o.